31 Ekim 2008 Cuma

Happy Happy Halloween ...

Bugün 31 Ekim... Hadi bakalım, Cadılar Bayramınız kutlu olsun. Nerden çıktı bu gavur bayramı demeyin, bayram işte... Bir nevi onların da Şeker Bayramı :) Ben severim böyle orjinal fikirleri... Hemen araştırasım geldi. Atalarımız ne demişti, kime hergün bayramdı ki? Neyse...

Merak ettim bu geleneğin nasıl başladığını... Efenim, taa gidiyoruz 1840 'lara... O zamanda Amerika 'ya giden İrlandalı 'lar başrolde. Bir nevi Kelt geleneği... İçimizdeki İrlanda 'lılar değil, karışmasın :) Ama onunda öncesinde, İrlanda’da bu geleneğin başlaması ve yayılması; M.Ö. 5. yy. da İrlanda’nın şirin bir beldesi olan Celtic kasabasında yaz sonunun 31 Ekim olarak kabul edilmesi ve o sene içinde ölen insanların vücutsuz kalan ruhları, o gece kendilerine vücut aramak için geri geldikleri kabul edilmesiyle başlamış. Kasaba halkı bedenlerini bu ruhlara kaptırmamak için o gece evlerini ruhları korkutacak şekilde düzenleyip, korkunç kıyafetler giymek suretiyle ruhları korkutmaya çalışırlarmış. Sonraki çağlarda bu geleneğin şirin bir hal alması ruhların gezindiği yöndeki inancın zayıflamasıyla olmuş ve bu özel gün için kostüm giymek bir çeşit kural halini almış.

Başka bir efsaneye göre 31 Ekim gecesi, ev ev gezen ruhlar yiyecek arıyorlar, naz etmeyip yiyecek veren ev sahiplerine iyi davranıyorlar, cimri olanlarına ise yıl boyunca şiddet ve celal bombardımanına tutuyorlar. Zamanla bu inanış da ilginç kıyafetler giyip evleri dolaşarak şeker isteme halini alıyor.

Bir de duruma el atan balkabakları var ki onların durumunun daha içler acısı olduğunu söylemeliyim. Jack-o-Lantern (yani balkabağından yapılma halloween feneri) efsanesi ise Jack adında insanları kandırmayı seven düzenbaz bir şakacının (haşa!) şeytanı kandırıp bir ağacın tepesine çıkarıp ağaca haç kazımak suretiyle şeytanı ağaca hapsetmesi ile ortaya çıkıyor. Ne yapacağını şaşıran şeytan mecburen Jack’le, ona dokunmayacağına dair anlaşma yapar. Öldüğünde ne hikmetse cennete kabul edilmeyen Jack şeytan tarafından cehenneme de alınmaz. Yalnızca içinde köz bulunan bir balkabağının ışığında cennetle cehennem arasında bir bölgede kalmakla cezalandırılır.

Konuyu araştırırken, yukardaki balkabağını gördüm. Hemen dedim olsa olsa benim balkabağım olur :) Laserli falan... Sadenerland 'e yakışır :) Yapsak mı hakkat ya... Hadi, herkesin Cadılar Bayramı kutlu olsun, bizde mi yapsaydık bi parti...

Hiç yorum yok: