4 Mayıs 2009 Pazartesi

-37 derecede geçen bir macera

İşte hayat bu... Gerçekten bu... İnsan hayattan zevk almasını bilmeli, çünkü kimse ve hiçbirşey ona o zevki yaşatmak için uğraşmaz. Yalnızsın bu hayatta, tek başına... O kadar kıskandım ki, kelimeler kıfayetsiz kalır. O kadar özendim ki, içim buruldu... Benim gibi soğuk sevdalısı bir insan için heralde yapılabilecek son nokta... İşte dünyanın en cool! maratonu :)

2003 yılından beri gerçekleştirilen bir sıradışı maraton var. Bu maraton, başka maraton... NorthPole Marathon 2009... Evet yanlış duymadınız, bu yarış Kuzey Kutbu'nda düzenleniyor. Herkese açık olan bu maratona katılım bedeli Euro 11.900.- Toplamda 4 gece - 5 gün sürecek programdaki, seyahat, konaklama ve diğer tüm detaylar bu bedele dahil :) Bu senede dünyanın en soğuk maratonu, inanılmaz ve unutulmaz görüntülere sahne oldu. Rus atlet Evgeniy Gorkov’un 4 saat 27 dakikalık derecesiyle ipi göğüslediği maratona, 13 ülkeden ve 6 kıtadan toplam 37 katılım gerçekleşti.

Sıcaklığın zaman zaman -37 dereceye kadar düştüğü bu maratonda, soğuğa karşı koşucuların, düzenli olarak doktorlar tarafından kontrolden geçiriliyor. İlk yapılan 2003 yılından beri kimsenin soğuktan ölmediği, hatta diğer koşulara göre daha sağlıklı olduğu özellikle belirtiliyor. Tabii ki bir amacı var bu yarışmanın, dünyamızdaki küresel ısınma... Bu konuya dikkat çekmek, özellikle geçen hafta içerisinde Kuzey Kutbundan kopan ve New York şehri kadar büyüklüğü olduğu tahmin edilen yaklaşık 700 km2'lik buzul parçasından sonra daha da anlamlı...

Yarışmacılardan biri de eski bir opera sanatçısı olan İngiliz Ted Jackson... Yarışın 42.9 km’lik mesafesini 9.5 saatte tamamlayıp 26. olarak ayrıldı. Sıcaklığın zaman zaman -36 dereceye düştüğü maratonu tamamlayan Jackson, maratona bir kasabın buzhanesinde antrenman yaparak hazırlandığını söyledi. Yarış sonrası Jackson 'ın suratı, diğer yarışmacılar gibi karkarla kaplanmıştı :) Yaptığı açıklama ise `İnanılmaz bir duygu. İnsan soğuktan kalbinin duracağını sanıyor. Her ne kadar kendimizi soğuktan koruyan kıyafetler giysek de, açıkta kalan yerlerimiz karla kaplandı` şeklinde idi... Nasıl bir zevktir ki bu ya :)
İşte size bu maratondan bir kaç kare... Ufak bir yorumum olacak, galiba özgürlük bu demek... Hatta hayat bu demek... Böyle bir zevke ayıracak yaklaşık Euro 12.000.- param olsa, asla tereddüt etmeden katılırdım. Unutmadan katılmayı planlayanlara bir sonraki tarihi de verelim, 10 Nisan 2010'da...



North Pole Marathon: World's Coolest Marathon

Hiç yorum yok: